Visueel werken in de jeugdzorg

Bij Inzowijs hebben we het visueel werken al jaren geleden omarmd. Cliché maar waar: een beeld zegt immers meer dan duizend woorden. Natuurlijk schrijven we nog steeds veel op en dat moeten wij als organisatie in de jeugdzorg ook, maar we pakken zo vaak mogelijk onze stift. Zowel tijdens de begeleiding van de cliënt, bij groeigesprekken met collega’s of om op de website uit te leggen wat wij voor jou als ouder, verzorger, verwijzer, school of gemeente kunnen betekenen. En daar is helemaal geen talent voor nodig, alleen creatieve moed!

Wij laten ons graag inspireren door:

Waarom wij kiezen voor visueel werken?

Het sluit naadloos aan bij onze visie om kinderen en jongeren met lichte tot matig complexe problematiek op een laagdrempelige manier te begeleiden. Het zorgt ervoor dat we dichtbij de belevingswereld blijven staan van deze jonge doelgroep én dat we hen zoveel mogelijk eigenaar maken van hun eigen plan door samen te tekenen. Door op deze leuke en toegankelijke manier aan de slag te gaan, vergroot je de betrokkenheid van kinderen en jongeren. En dat is precies waarom we hier ooit mee zijn gestart. 

Wat zijn de voordelen van deze werkwijze?

  • Het is een prettige methode voor kinderen en jongeren met autisme en adhd, maar ook voor wie overprikkeld is, (nog) niet kan lezen of simpelweg behoefte heeft aan overzicht.
  • Door te werken met tekeningen en symbolen scheppen we structuur en duidelijkheid. Je vereenvoudigt ingewikkelde processen, begrippen of stappen en komt samen met de cliënt eerder tot de kern.
  • Voor ons brein is visuele informatie makkelijker te verwerken en te begrijpen dan tekst. Zo kun je je aandacht ook beter bij het gesprek houden.

Meer informatie

Om onze collega’s te ondersteunen bij het visueel werken, hebben wij zelfs een handig boekje gemaakt! Tijdens de begeleiding houden zij hierin samen met de cliënt bij wat er goed gaat, wat aandachtspunten zijn, blikken zij eenvoudig terug en vooruit. Ook verzorgen wij zelf de interne training WIJ Schetsen, tekentools voor begeleiders, waarin collega's tekentools en handvatten krijgen aangereikt om begeleidingsdoelen te visualiseren. Meer weten? Mail ons even op info@inzowijs.nl.